3D Design Technologies Teknik Müdürü Erkan Ateş, “Türkiye’de ciddi bir oyuncu olmak istiyoruz ve yurtdışında da bir fark oluşturma ve ses getirme hedefimiz var” dedi.
3D Design Technologies, 3 boyutlu printer sektöründe Hızlı Prototipleme, Hızlı İmalat ve Ters Mühendislik Tasarım Teknolojileri gibi dünya çapındaki yenilikçi teknolojilerin Türkiye piyasasına girmesine öncülük etme hedefi olan bir firma. Bu kapsamda hem teknolojiler hem de 3D Design Technologies firması hakkında daha detaylı bilgi almak üzere firmanın Teknik Müdürü Erkan Ateş’ten görüşlerini aldık.
Hedefimiz
Elektronik eğitimi aldıktan sonra yolu Londra’ya düşen Ateş, 3D yazıcı teknolojisiyle tanışmasını ve firmanın kuruluş öyküsünü şöyle anlattı: “Londra’da İngilizce eğitimimi tamamladıktan sonra IT eğitimi de aldım. Daha sonra Londra Metrosu’nda 9,5 – 10 yıl kadar mühendislik yaptım. Burada bir gün karton modelle tasarım yaparken, birisi bana bununla uğraşmamamı, bir firmaya gönderip modelini almamı önerdi. Daha sonra buradan beni arayıp modelimin hazır olduğunu söylediler ve almaya gittim. Merakım bu şekilde başladı daha sonra da firmamıza baskı uygulayarak bir 3D Printer almalarını sağladım. Bunu yaptığımda sene 1999’du. Sonrasında ise oradaki kişilerle tanıştık ve bize böyle bir işi Türkiye’de onlar için yapıp yapamayacağımızı sordular. Oradan bu işi yapmak üzere üç arkadaş çıkıp Türkiye’ye geldik.Türkiye’de pazarlama faaliyetlerine başladık daha sonra belirli bir süre parça imalatıyla ilgili firmalara destek verdik.
Burada aslında amacımız pazarlamadan çok Türkiye için faydalı ne yapabileceğimize bakmaktı. Media marketlere bu 3D yazıcılardan verdik ve bunu daha çok çocukların almasını arzu ediyoruz, ailelere de bu konuda öneriler sunuyoruz, ille de bizim makinemizi almak zorunda değiller, bu teknolojiyi çocuklarına tanıtsınlar. Fiyat olarak da uygun makineler var, öyle düşünüyorum ki çocuklarına bir iPhone alana kadar bu tarz bir makine almaları daha iyi olacaktır. Ayrıca Google’ın ücretsiz sunduğu Sketch Up isimli ücretsiz bir modelleme programı var, çocuklar Facebook’ta vakit öldüreceklerine bununla ilgilensinler. Ayrıca ev tipi küçük makineleri de Türkiye’ye ilk kez biz getirdik.
Üretim Metotları Değişiyor
Geçenlerde birisi “Zanaatkârlık öldü” dedi, aslında ölmedi, sadece şekil değiştirdi. Şu anda her şeyin elektronikle çalıştığı bir dönemdeyiz ve çocuklar çok akıllı… Burada gelip çalışan lise mezunu arkadaşlarımız var, üniversite mezunu çalışan arkadaşlarımız kadar verim sağlıyorlar. Artık yeni bir dönemdeyiz, üretim metotları değişiyor. Amerika ve Avrupa’nın üretimi Çin’e kaybettiği bir zamandayız, bu ülkelerin bunu geri alması için bir strateji uygulaması gerekiyor, bu da ‘ürünleri kişiselleştirmek’ ile mümkün. Buna da bir şekilde başlanması gerekiyordu ve çok hızlı başladılar hatta Obama’nın bu konuda ‘ 3 boyutlu printer geleceğimizdir’ diye bir açıklaması bile var.”
Her tür makineyi sattıklarını ancak ihtiyaca uygun makineleri önerdiklerinin altını çizen Ateş şunları kaydetti: “Her sektöre uygun makinemiz var ancak bunu müşterinin adına biz seçiyoruz. Bunu seçerken de ürünün kalitesini ve işleme maliyetlerini de göz önünde bulunduruyoruz. Bu maliyet yüksekse bunu önermiyoruz. Ayrıca çok yavaş makineler de olabiliyor, bunları da önermiyoruz. Kendi sattığımız makineleri bu kriterleri değerlendirerek seçiyoruz. Ayrıca aldığımız makineleri önce kendimiz kullanıyoruz, kullanmadan satmıyoruz. Dolayısıyla mutsuz müşterim yoktur diyebiliyorum.
Türkiye pazarında çok haksızlığa uğradım ve fark oluşturmak uğruna elimizi taşın altına koyup çalışmamız gerekiyor. Makinelerimizle neredeyse tüm sektörlere hizmet veriyoruz, eğer elimizde uygun makine yoksa müşterimize bunu belirtiyoruz. Fiyat konusuna gelecek olursak; biz Türkiye’de distribütörü olduğumuz firmalarının ürünlerini satarken mümkün olduğunca onların fiyatlarıyla satmaya özen gösteriyoruz. Bunların yanında parça servisi de yapıyoruz, datanızı bize gönderiyorsunuz, biz de makinelerimizden o datayı sizin ihtiyacınıza yönelik olarak çıkarıyoruz. Bu noktada da dünya piyasasından %40-50, Türkiye piyasasındansa %10-20 arası daha ucuzuz. Biz sadece bunu yaymak istiyoruz. Artı olarak Türkiye’de ciddi bir oyuncu olmak istiyoruz ve yurtdışında da bir fark oluşturma ve ses getirme hedefimiz de var.Londra’da ufak bir firmamız daha var ve bu yöndeki çalışmalarımız da devam ediyor.”
“Türkiye’nin Her Yerine Gidiyoruz”
Ateş, son olarak şunları söyledi: “Satışı da verdiğimiz internet reklamlarımızla destekliyoruz. Bayi ağları oluşturmaya çalıştık, belki küçük makineler için olabilir ama işin doğrusu bizim sektörde bayi ağına pek inanmıyoruz. Büyük makinelerde durum farklı olduğu için bayi sistemi riskli olabiliyor. Dolayısıyla müşteriye kendimiz gidiyoruz, Türkiye’nin her yerine gidiyoruz. Müşteriye hitap eden, onun dilinden anlayan satış elemanlarımızı ilgili yerlere yönlendirerek ilerliyoruz.”