3D Yazıcı Nedir?
3D yazıcılar, günümüzde sayısız alana hizmet eden, temelde bilgisayarda oluşturulan tasarımları elle tutulur birer nesneye dönüştüren makinelerdir. Bilgisayar destekli tasarım veya yazılımlar kullanılarak elde edilen bu nesneler, dünyada birçok alanda hızlı ve 3 boyutlu prototipleme imkanı sunduklarından dolayı yüksek avantaj kaynağıdırlar. Geleneksel üretimlerdeki yüksek maliyet hususu, elde edilmek istenen ürünün üretimini zorlaştırmaktadır fakat 3 boyutlu yazıcıların maliyeti düşürmeleri kısa sürede az harcamayla, istenilen her ürünü hızlı bir şekilde elde etmeyi mümkün kılar. Tür fark etmeksizin her 3 boyutlu yazıcı ile çizimi yapılan bir tasarım prototiplenebilir, alan ne olursa olsun ihtiyaç duyulan bir aparat basımı gerçekleştirilebilir.
3 boyutlu yazıcı seçimi yapmadan önce yazıcıların türlerini, kullanım alanlarını, hammaddelerini vb. özelliklerini bilmek son derece önemlidir. Bu bağlamda 3D metal yazıcı vs plastik yazıcı incelenmelidir. Yazının devamında ele alınarak maddelerle bu karşılaştırmaları yapabilirsiniz. Genel bir bakışla her tür yazıcının aynı avantajlara sahip olmasıyla beraber ufak çaplı farklılıklar söz konusudur.
3 Boyutlu Yazıcı Hangi Alanlarda Kullanılır?
3D metal yazıcı vs plastik yazıcı değerlendirmesinde sektör farklılıkları büyük bir paya sahiptir. 3 boyutlu yazıcıların avantajlarından birçok sektör faydalanmaktadır. Bu sektörler genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Otomotiv Sektörü
- Mühendislik Alanları
- Mimarlık Alanları
- Kuyumculuk ve Aksesuar Sektörü
- Eğitim Alanları
- Beyaz Eşya Sektörü
- Sanat
- Dental Alan
- Kalıp Üretimi Sektörü
- Havacılık
- Gıda Sektörü
- Kişisel Hobiler
- Sanayi Sektörü
3D Metal Yazıcı Nedir?
3 boyutlu yazıcı türlerinden biri olan 3D metal yazıcılarda metal tozu kullanılmaktadır. Yüksek güçteki lazerler kullanılarak metal doğrudan sinterlenmektedir. Sinterleme işleminden önce bir bağlayıcı kullanılmaktadır ve bu bağlayıcı yeşil bir yapı oluşturmaktadır. 3 boyutlu metal yazıcılarda farklı imalat yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler ile maliyeti düşük ve hızlı metal parça üretimi sağlanır.
3D metal yazıcılarda 2 ana başlık altında incelenebilen imalat çeşidi vardır. Bu iki imalat süreci de metal katmanlı üretim sürecidir. Granül metaller kullanılarak gerçekleşen her iki sistemde de metal toz parçaları lazer ile taranır ve kaynaştırılır. Daha sonra metal parçacıklar birbirine bağlanmakta ve katmanlar olarak oluşturulmaktadır. Metal yazıcı sistemleri arasındaki farklar 3D metal yazıcı vs plastik yazıcı değerlendirmesi için önemli bir konuma sahiptir. Metal yazıcı imalat çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- SLM (Seçici Lazer Eritme – Selective Laser Melting)
- DMLS (Doğrudan Metal Lazer Sinterleme – Direct Metal Laser Sintering)
SLM (SEÇİCİ LAZER ERİTME):
Tek bir metal türü ile imalat gerçekleştiren SLM sistemi, endüstriyel alanlarda mühendislik ürünleri üretmek için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra seçici lazer eritme sistemi tek tür erime sıcaklığına sahip metal tozlarla imalat gerçekleştirirken parçacıkları tamamen eritmektedir.
DMLS (DOĞRUDAN METAL LAZER SİNTERLEME):
DMLS sisteminde değişken forma erime konumlarına sahip olan toz hammadde, yüksek ısılarda moleküler olarak kaynaşmaktadır. Bunun yanı sıra doğrudan metal lazer sinterleme sisteminde SLM sisteminden farklı olarak metal alaşımlardan parça üretimi gerçekleştirmektedir. Geri kalan tüm adımlar ve süreç iki imalat sisteminde de farklılık göstermez. 3D metal yazıcı içerisinde 5 ayrı alan bulunur 3D metal yazıcı vs plastik yazıcı değerlendirmesi kapsamında önemli bir metriktir.
- Katman Düzeltici
- Taşma Haznesi
- Baskı Alanı
- Isıtıcılı Lazer Tarama Sistemi
- 3D Model
Yukarıda ele aldığımız iki imalat sistemi için de çalışma prensibi aynıdır. Bu çalışma prensibi adımları aşağıdaki gibidir:
- Öncelikle inert gaz kullanılarak metal tozunun oksidasyonu en az orana indirilir.
- Yüksek güçlü bir lazer kullanılarak, serilmiş olan ince metal toz tabakası enine şekilde taranır, metal parçacıklar kaynaştırılır ve sonraki tabaka oluşturulur. Tasarlanan model tüm alanlarıyla tarandıktan sonra ise üretilmek istenen parça tamamen ortaya çıkar.
- Bir sonraki süreçte yapı platformunun aşağı yönde hareket etmesiyle ince metal tozu tabakası yayılmaya başlanır. Tüm parça bitene kadar bu işlem devam etmektedir.
- Metal tozu içerisinde, parçalar kapsüllenmekte ve destek yapıları kullanılarak parçalar yapı platformuna bağlanmaktadır. Parça ile aynı malzemeler kullanılarak 3D baskıda destek oluşturulmaktadır. Bu destek, yüksek ısı dolayısıyla parçanın uğrayabileceği zararların önüne geçmektedir. 3D metal yazıcı vs plastik yazıcı değerlendirmesinin önemli bir parçası olan temiz basım işlemi, destekleyici sistemler kullanılan yazıcıların diğer yazıcılardan ayrılmasını kolaylaştırır.
3D Plastik Yazıcı Nedir?
3D metal yazıcı vs plastik yazıcı değerlendirmesini doğru bir şekilde yapmak için plastik yazıcı özelliklerini de iyi bir şekilde bilmek gerekir. 3D Plastik yazıcılar, hammadde olarak çeşitli plastiklerin kullanıldığı yazıcı çeşitleridir. Plastik yazıcılarda kullanılan sistemler aşağıdaki gibidir:
- SLA (Stereolithography)
- DLP (Digital Light Processing)
- FDM (Fused Deposition Modelling)
SLA: En eski sistemlerden bir tanesi olsa da günümüzde sık olarak kullanımına devam edilmektedir. Akışkan türde foto polimerler işlenir ve katı forma dönüştürülür, bunun sonucunda baskı elde edilir. Yarı akışkan forma gelen hammadde eridikten sonra katı hale gelmektedir. Her katman için aynı işlem uygulandıktan sonra imalat gerçekleşmiş olur.
DLP: Dijital ışık işleme olarak adlandırılan bu sistemde özel bir projektör ile lazer ışığı sağlanmaktadır. Oldukça hızlı olmaları nedeniyle sık kullanılan sistemler arasındalardır. Detay içeren ve son derece temiz baskılar ortaya çıkar.
FDM: Birleştirmeli yığma olarak adlandırılan bu sistem masaüstünde en çok kullanılan sistemdir. Yazıcılara 3 boyutlu model verileri aktarılarak yazıcının bu verileri okuması sağlanır. Daha sonra plastik malzeme yazıcı içerisinde bulunan ve extruder olarak adlandırılan bölgede ısıtılır ve eritilir. Y ve X koordinatlarına ayrılarak basım gerçekleşir. En alttan başlayarak sistem, Z koordinatınca katmanları serme işlemi yapar. Bu katmanlar birleşir ve katı bir form meydana çıkar ve basım süreci gerçekleşmiş olur. 3D metal yazıcı vs plastik yazıcı hususunu araştırırken makinelerin ve sistemlerin çalışma prensiplerini anlamak size verimli bir süreç sunar.
3D Metal Yazıcı ve 3D Plastik Yazıcı Karşılaştırması
3D metal yazıcı vs plastik yazıcı değerlendirmesinde amaç da önemli bir kıstastır. Aynı amaca hizmet etseler de hem kullanıldıkları alanlar hem sistemleri hem de sistem içerisinde kullanılan hammaddeler değiştiği için farklı avantajlar ortaya koymaktadır. 3D yazıcı edinmek isteyen her sektör bu iki yazıcı arasındaki farkları bildikleri taktirde alanları için en uygun yazıcı türünü elde edebilir ve doğru bir imalat – basım süreci yönetebilirler.
3D METAL YAZICI | 3D PLASTİK YAZICI |
Düşük Maliyetlidir. | Düşük Maliyetlidir. |
Sıfır Atık Sağlar. | Çevre Dostudur. |
Geniş Tasarım Yelpazesine Sahiptir. | Bilinen En Eski Sistemdir. |
İnce Tasarımlar Gerçekleştirebilir. | Karmaşık Şekilleri Kolaylıkla Üretebilir. |
Sağlam Yüzeyler Oluşturulabilir. | Sağlam Yüzeyler Oluşturulabilir. |
Hızlı Prototipleme İmkanı Sağlar. | Hızlı Prototipleme İmkanı Sağlar. |
3D Yazıcıda Yeni Boyut: 3DDT
3 boyutlu yazıcı ve eklemeli imalat sektörünün öncü firmalarından olan 3DDT, müşterilerine ihtiyaçları olan her alanda dinamik çözümler sunuyor.
3D yazıcı sektöründeki 14 yılı aşkın tecrübemizle 3 boyutlu yazıcı satın almak isteyen her müşterimiz için danışmanlık sağlıyoruz. ‘’Doğru Makine, Doğru Müşteri’’ prensibiyle ilerleyen firmamız 3D yazıcı sektörü boyutunu bir adım daha ileriye taşımak amacıyla Avrupa ve Amerika piyasasına ihracat gerçekleştirmektedir. Türkiye distribütörlüğünü yaptığımız ve dünyada oldukça yüksek rekabet oranına sahip olan EOS Gmbh firmasıyla sektörde yüksek başarılara imza attık.
2015 yılında müşterilerimize sunduğumuz Cad2Parts 3D yazıcı markamızla mFACT 3D yazıcıyı dünya ve Türkiye piyasasına sunduk. Şirket olarak plastik sistemler ve metal sistemler başlığı altında 3D metal yazıcılar ve 3D plastik yazıcıları, hammadde ve parçaları da müşterilerimize sunmaktayız. Tüm bunların yanı sıra eklemeli imalat teknolojisini daha geniş kitlelere duyurmak amacıyla da çalışmalarımızı son hızla devam ettirmekteyiz. Bu kapsamda Büyükçekmece’de seminer ve eğitim programlarımız aktiftir. 3D metal yazıcı vs plastik yazıcı hususunda bilgilenmek için web sitemiz üzerinden ürün ve hizmetlerimizi inceleyebilir, detaylı bilgi için ilgili iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/3d-yazici-kullanim-alanlari/ linkinden ulaşabilirsiniz.