3D Yazıcı Nedir?
CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) veya yazılım kullanılarak bilgisayarlar üzerinden tasarlanan ürünleri somutlaştıran 3D yazıcılar, çeşitli türleriyle başta mühendislik alanları olmak üzere dünyada pek çok alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Üretimde baş husus olan maliyeti düşürmeleriyle bilinen 3 boyutlu yazıcı türlerinin ikinci önemli özellikleri üretimde çok önemli bir konuma sahip olan prototiplemeyi hızlı bir şekilde mümkün hale getirmeleridir. Genel bir bakışla 3D yazıcıların çalışma mantığı, tasarlanan 3 boyutlu modeli katmanlayarak üretmeleridir. Üretimin her aşaması fiziksel bir güce ihtiyaç duyulmadan pratik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Günümüzde 3D yazıcılarla ev dahi yapılabilmektedir.
3D yazıcı kullanım alanları dışında en çok söz edilen konu olan avantajlar hususu da tercih edilirliklerini açıklayan en önemli kıstaslardandır. Maliyet konusu her sektörde ilk sırada yer alan ve şirketlerin, planlamalarının çoğunu maliyete dayanarak yaptıkları mühim bir faktördür. 3D yazıcılar, geleneksel basım yöntemlerinde ihtiyaç duyulan kalıp, her türlü malzeme ve işçilik ücreti gibi konuları üretim aşamasından silerek, imalatların oldukça düşük maliyetlerle yapılmasına olanak tanır. Hızlı ve temiz bir basım süreci sağlamaları da 3D yazıcıların kullanım alanları hususunu ve kitleleri etkileyen bir durumdur.
3D Yazıcı Nasıl Çalışır?
3D yazıcı çalışma prensibi, katmanlı imalat adı verilen genel bir isimle adlandırılır. Temel işlev olarak her 3 boyutlu yazıcı, katmanları bir araya getirerek imalat sürecini tamamlamaktadır. 3 boyutlu yazıcı türlerinde birçok hammadde kullanılsa da genel olarak üretimlerde filament adı verilen termo plastik malzemeler kullanılmaktadır.
Öncelikle 3 boyutlu yazıcıların çalışabilmesi için bilgisayar destekli tasarımlara ihtiyaç duyulur. Bilgisayar destekli tasarım programları kullanılarak gerçekleştirilen tasarımlar farklı yollarla dışa aktarılır ve basım süreci başlamış olur. Dışa aktarımda en sık karşılaşılan uzantı STL adı verilen uzantıdır. 3 boyutlu yazıcılar STL uzantısını algılar ve baskı işlemine başlar. 3D yazıcıların içerisinde Filament, Material Spool, Platform, Molten Material, Solidified Model ve Heated Extrusion Head adı verilen kısımlar mevcuttur. Tüm süreç bu kısımların birbiriyle bağlantılı şekilde çalışmasıyla ilerler.
3D Yazıcı ile Neler Yapılabilir?
3D yazıcı kullanım alanları kapsamında çok önemli bir yere sahip olan 3D yazıcılar ile neler yapılabilir sorusu, günümüzde 3 boyutlu yazıcıların ne düzeyde avantajlı olduklarını ortaya koymaktadır. Ev gibi büyük projelerin bile gerçekleştirilebildiği 3 boyutlu yazıcıyla imalatı gerçekleştirilen ürünler genel bir bakışla aşağıdaki gibidir:
- Eğitim Alanında Robot Kol, Robot El
- Beyaz Eşya Parçaları
- Dental Alanda Ortodontik Modellemeler, Köprü, Kron, Taş
- Kalıplar
- Kuyumculuk ve Aksesuar Malzemeleri
- Mimarlık Alanında Maket Üretimi
- Gıdasal Ürünler
- Kask Askısı
- Telefon Tripodu
- Zımpara Takozu
- Duvar Rafı
- Kalemlik
- Vazo
- Avize
- Saksı
- Kurbacık
- Kulaklık Standı
- Hediyelik Eşyalar
- Spor Ayakkabı
- Saat
- Kıyafet
Ve daha sayamayacağımız birçok ürün ve parçanın imalatı 3D yazıcı kullanım alanları kapsamına dahildir.
3D Yazıcı Parçaları Nelerdir?
Genel olarak her 3D yazıcının sahip olması gereken, olmazsa olmaz parçalar vardır. Her parça her yazıcıda bulunmayacağı gibi çeşitliliklere göre farklılıklar arz etmektedir. 3D yazıcı parçaları genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Filament
- Sigma Profiller
- Sıcaklık Ölçer
- Seramik Isıtıcı
- Step Motorlar
- Sıcak Uç
- Sıcak Yatak
- Durdurucular
- Kayışlar
- Mil
- Rulmanlar
- Tekerler
- Kaplin
- Anakart
- Güç Kaynağı
- Ekran Göstergesi
- İtici
- Köşe Elemanları
- Pul
- Somun
- Cıvata
3D yazıcı kullanım alanları kapsamında kendi alanınızda uygun seçeceğiniz 3 boyutlu yazıcılarınızda bu parçalar değişkenlik göstermektedir.
Endüstriyel Üretim Teknolojisinde 3D Yazıcıların Önemi
Yüksek miktarda ve seri olarak yedek parça, aparat ve alet üretimi gerçekleştiren otomotiv şirketleri de uzun yıllardır 3D yazıcı sistemlerini kullanmaktadırlar. Özellikle maliyetin düşmesi 3 boyutlu yazıcıların otomotiv sektörüne de büyük avantajlar sağlamasına olanak tanımaktadır. Zaman yönetimi sağlayarak hızlı üretimin önünün açılması, her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de son derece önemlidir. Tüm bunların yanı sıra hobi olarak modifiyeyle ilgilenen geniş kitleler, bunun için 3 boyutlu yazıcıları kullanmaktadırlar.
Havacılıkta da yeri olan 3 boyutlu yazıcılar 3D yazıcı kullanım alanları kapsamında ele alınması önemli bir konudur. Havacılık ve uzay endüstrisinde Boeing, yılları aşkın bir süredir uçaklarında 3 boyutlu baskılar kullanmaktadır. Bu bağlamda edinilen bilgilere göre Boeing, 2015 yılında 25.000’den fazla 3 boyutlu baskı kullanmıştır.
Prototipleme ve İmalatta 3D yazıcıların Önemi
Hızlı prototipleme 3D yazıcı kullanım alanları genelinde büyük avantajlardan bir tanesidir. Bir tasarımın, finale en yakın halini somutlaştırarak üzerinde incelemeler yapmak için kullanılan 3D yazıcılar, hızlı ve temiz bir şekilde prototipleme imkanı sunarak birçok açıdan avantaj sunmaktadır. Geleneksel prototiplemede sonuca ulaşmak haftalar alırken 3 boyutlu yazıcılar ile yapılan prototiplemeler bir gün, hatta saatler kadar kısa sürelerde gerçekleştirilebilmektedir. Yine geleneksel prototiplemelerde pahalı malzemelerin ve aletlerin kullanılması hususunu geri plana atmaktadır. Oldukça ucuz malzemeler kullanılarak prototipleme yapılabilir.
3D Yazıcı Türleri Nelerdir?
3D yazıcı türleri, sağladıkları avantajlara ve farklı işleyiş sistemlerine göre oldukça fazla çeşitliliğe sahiplerdir. 3D yazıcı kullanım alanları belirlemesinde dikkate alınması gereken en önemli husus 3D yazıcı türleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgiler ışığında araştırmalar gerçekleştirip kullanım sağlamaktır. Günümüzde en popüler 3D yazıcı türleri aşağıdaki gibidir:
- SLA (Stereolithography)
- LOM (Laminated Object Manufacturing)
- FDM (Fused Deposition Modelling)
- SLM (Selective Laser Melting)
- DLP (Digital Light Processing)
- EBM (Electron Beam Melting)
3 Boyutlu Yazıcı Tarihi
3D yazıcılar ilk olarak 1984 yılında ortaya çıkmıştır. Tarihteki ilk 3D yazıcı şirketi 3D Systems olup, 3 boyutlu yazıcı sektörünün öncüsü olmuştur. Bu öncülük sonrasında 3 boyutlu yazıcılar yavaş yavaş daha geniş kapsamda kitlelere yayılmaya başlamıştır. Maliyet azaltarak parça üretimini hedefleyen bu sektör, Amerika’da ilk renkli baskının alınmasıyla beraber 2007 yılında RepRap projesiyle daha da gelişim göstermiştir ve tarihteki gelişimi ile beraber 3D yazıcı kullanım alanları günden güne artmıştır.
3D Yazıcıda 3DDT Kalitesi
‘’Doğru Makine, Doğru Müşteri’’ düşüncesiyle hareket eden firmamız, 2004 yılından beri 3 boyutlu yazıcı sektöründe hizmet vermektedir. Londra’da başlayan ticari hayatımız Avrupa ve Amerika piyasasına ihracat yapma prensibi kapsamında 2005 yılında Türkiye’de faaliyet göstermeye başlamıştır. 12 yılı aşkın süredir 3D yazıcı sektöründe 1 numara olan EOS firmasının Türkiye distribütörlüğünü yapmamızın yanı sıra Cad2Parts 3D yazıcı markamızı oluşturmamızla birlikte dünya ve Türkiye piyasasında rekabet etmekteyiz. Marka bünyemizde rekabet düzeyi yüksek olan mFACT 3D yazıcıyı Türkiye piyasasına gururla sunmaktayız.
Eklemeli imalat alanında hizmet veren firmamız plastik malzemeler, metal malzemeler, plastik eklemeli imalata yönelik sistem ve ekipmanlar, metal eklemeli imalata yönelik sistem ve ekipmanlar gibi ürünlerin satışını gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra EOS yazılım (Veri Hazırlama ve Süreç Yazılımı) hizmetini de distribütörlüğümüz kapsamında hizmete sunmaktayız.
Tüm bu olguların yanı sıra, daha fazla kitleyi eklemeli imalat, 3D yazıcı kullanım alanları, 3 boyutlu yazıcı avantajları, 3 boyutlu yazıcı türleri gibi konularda bilgilendirecek seminer ve eğitimleri de Büyükçekmece’deki eğitim alanımızda vererek, 3D yazıcı sektörünü daha fazla alana yaymak ve daha fazla kullanıcı elde etmek amacını taşıyarak ilerliyoruz.
Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/3d-yazicilarin-avantajlari/ linkinden ulaşabilirsiniz.