Teknolojinin sağladığı en işlevsel avantajlardan bir tanesi olan 3D yazıcılar, sanal ortamda oluşturulan 3 boyutlu tasarımları kısa sürede somut nesneler haline getirebilmektedirler. Additive Manufacturing yani katmanlı imalat olarak adlandırılan bu yazıcılarla ihtiyaç duyulan her cismin çıktısı kolaylıkla alınabilmektedir. Bu bağlamda endüstriyel alanlar için adeta bir devrim niteliği taşıyan 3D yazıcılar günümüzde tüm dünyada oldukça fazla rağbet gören ürünlerdendir.
3 boyutlu yazıcıların çalışma prensiplerini anlamak, 3D yazıcı satın alma rehberi olarak sizlere daha donanımlı bir süreç sunmaktadır. Bu nedenle eğer bir 3 boyutlu yazıcı arayışındaysanız öncelikli hedefiniz 3D yazıcı satın alma rehberi kapsamında gerekli bilgileri edinmek olmalıdır.
3D yazıcılar, ekstra kalıplara ihtiyaç duymadan üretimler gerçekleştirebilmektedirler. İçerisinde bulunan elektromekanik algoritmalar sayesinde fiziksel efor harcanması gereken oldukça zor malzemeleri üretebilirler. 3D yazıcıların başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
- Moda Sektörü
- Gıda Sektörü
- Ulaşım Sektörü
- Sağlık Sektörü
- Eğitim Sektörü
- Kişisel Hobiler
- Havacılık Sektörü
- Prototipleme Uygulamaları
- Kuyumculuk Sektörü
Daha birçok sektörde kullanılan ve gün geçtikçe kullanımı çeşitli sektörlere yayılan 3D yazıcılar üretim aşamasını kolaylaştırmakta ve kullanıldığı her alanda maliyeti yüksek oranda düşürmektedir. 3D yazıcılar özellikle prototipleme ve imalat alanlarında öne çıkmış olup, hızlı çözümlemeye yardımcı olan sistemlerdir. Bundan dolayı hızlı ve ucuz bir şekilde fikir üzerinde düzenlemeler yapılmasına olanak tanımaları açısından sayısız sektöre avantaj sağlayıp sektörden sektöre hızla yayılmaya başlamıştır.
3D yazıcı satın alma rehberi, bu sistemi hobi olarak kullanmak isteyen veya yer aldığı sektör içerisinde ihtiyaç duyan kişiler için son derece önemlidir. 3D yazıcıların çalışma prensiplerini bilmek, onları kullanarak neler üretilebileceğini bilmek, avantajlarını ve daha birçok özelliğini bilmek kişilere maksimum verim sağlamaktadır.
3D Yazıcı Çalışma Prensibi
3D yazıcıların çalışması için öncelikle 3 boyutlu tasarımlara ihtiyaç vardır. Uygun bilgisayar destekli tasarım programları kullanılarak yapılan bu tasarımlar en yaygın olarak bilinen ve ‘’STL’’ adı verilen uzantı ile dışa aktarılmaktadır. 3D yazıcılar bu uzantıyı algılar ve basım süreci başlar. Bu süreç 3 madde altında incelenebilmektedir:
1)Modelleme
Yukarıda da ele alındığı üzere modelleme aşaması, üretilecek olan nesnenin bilgisayar ortamında tüm gerekliliklere uyularak tasarımının yapılmasıdır. Uygun uzantı ile dışa aktarıldıktan sonra ikinci aşama olan 3D baskı aşamasına geçilmektedir.
2) 3D Baskı
Baskı aşaması 3D yazıcıların çalışma prensibini en detaylı şekilde anlamanıza yarayan aşamadır. Baskıya gönderilen tasarım katmanların üst üste serilmesiyle başlar. Bu katmanlar genel olarak laset sinterleme ve plastik ergitme olarak öne çıkmaktadır. Daha birçok katman çeşidi mevcut olan 3D yazıcı sistemleri, kullanılacak alana göre farklılık arz edecek şekilde tercih edilmektedir. Yazıcının ucunda bulunan ve ‘’Nozzle’’ adı verilen kafa bölgesinde konumlanan ısı sistemi, eriyen katmanların üst üste serilmesini sağlamaktadır. Erimiş bir şekilde çıkan katmanlar mevcut yüzeye yayılır ve direkt olarak soğumaya – donmaya başlar ve katı bir form oluşturur. Tüm bu katmanların uygulanması sonucunda istenilen model elde edilir.
3) Yüzey İyileştirme
Genel olarak standartlaşmış boyutlarda üretilmesi gereken objelerin üretiminde 3D yazıcılar zaman zaman sorun çıkarabilmektedir. Boyut hataları olmaması açısından basımın son aşaması olan yüzey iyileştirme ile yüzey temizleme uygulaması yapılarak muhtemel sorun ortadan kaldırılmakta ve tasarım kusursuz hale getirilmektedir.
3D yazıcı satın alma rehberi bağlamında çalışma prensipleri, hangi sistemin kullanmak istediğiniz alana uygun olduğunu tespit etmek açısından önem arz etmektedir.
3D Yazıcıların Avantajları Nelerdir?
3D yazıcıların geleneksel üretim çeşitlerine göre birçok farklı avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların her sektöre farklı katkılar sağlaması tercih edilirliklerini ortak bir noktada buluşturmaktadır.
- Öncelikli avantajları arasında zamandan tasarruf etmek yer almaktadır. Bilgisayar ortamında tasarlanmış her türlü objeyi en kısa sürede somut bir hale getirip üzerinde incelemeler yapılabilmesini sağlamaktadır.
- Geleneksel ve alışılmış yöntemlerde kullanılan, birçok ürün ve uygulamaya (makineler, teçhizatlar, üretim sonrasında gerçekleştirilen temizleme vb.) duyulan ihtiyaç ortadan kalkmaktadır.
- Üretilmesi zor ve karmaşık şekiller içeren objeler rahatlıkla somutlaştırılabilmektedir.
- PLA filamentleri kullanılmaktadır ve bu malzeme oldukça uygun fiyatlı bir şekilde piyasada yer almaktadır.
- Çevre dostu ürünlerdir.
- Parça üretimi hususundan işçilik maliyetlerine kadar birçok açıdan maliyet düşürmektedir.
3D yazıcı satın alma rehberi olarak esas alacağınız kıstasları belirlemeden önce mutlaka geleneksel basım sürecine karşı 3 boyutlu sistemlerin avantajlarını iyi bir şekilde analiz etmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu bağlamda yukarıda ele alınan avantajlar tercih edilebilirlik konusunda yeterli bilgileri kapsamaktadır.
3D Yazıcıda 3DDT Kalitesi
3 Dimension Design Technologies olarak 14 yılı aşkın tecrübeyle ilerleyen firmamız, 3D yazıcı satın alma rehberi konusunda sizlere gerekli bilgileri aktarmaktadır. Esas aldığımız en önemli nokta müşterilerimize danışmanlık hizmeti sunmak ve en doğru ürünleri edinebilmelerini sağlamaktır. 2004 yılında Londra’da başlayan hizmetlerimiz Avrupa ve Amerika piyasasına ihracat sağlamaya devam etmektedir.
2005 yılında Türkiye’de de başlayan faaliyetlerimiz kapsamında müşterilerimize en iyi ve en kapsamlı 3D yazıcı satın alma rehberi sunarak 3 boyutlu yazıcı piyasasını mercek altına almaktayız. Rekabet düzeyi son derece yüksek olan 3D yazıcı sektöründe 12 yılı aşkın süredir ilk sırada yer alan EOS Gmbh firmasının distribütörü olan firmamız doğru müşteri, doğru makine prensibiyle ilerlemektedir.
Tüm bunların yanı sıra firmamız 2015 yılında Cad2Parts 3D yazıcı markasını oluşturmuştur. Bu bağlamda küresel piyasada rekabet edilecek mFACT 3D yazıcıyı Türkiye piyasasına sunmaktayız. Müşterilerimizin eklemeli imalat hakkında daha fazla bilgi sahibi olması, donanım kazanması ve 3D yazıcı satın alma rehberi edinmesi konusunda hizmetlerimize devam etmekteyiz.
3D Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?
3D yazıcıların baskı katmanlaştırılmasına göre değişkenlik gösteren belli başlı çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitleri bilmeniz, 3D yazıcı satın alma rehberi konusunda önemli rol oynamaktadır.
-
DLP (Digital Light Processing)
Dijital ışık işleme olarak adlandırılan bu sistem, baskıyı işleme sürecinde ışıktan yararlanılan sistemdir. Reçine olarak bilinen akışkan polimerler ve özel bir projektör tekniği ile üretim gerçekleştirmektedir.
-
SLA (Stereolithography)
Sık olarak kullanılan ve en çok bilinen, aynı zamanda en eski sistem olan SLA tekniği, DLP tekniği ile çok fazla ortak noktası olan bir sistemdir. Akışkan foto polimer yani özel bir plastik kullanılarak üretim gerçekleştirilen bu sistem ultraviyole ışınlar kullanarak hızlı üretim sağlamaktadır.
-
SLS (Selective Laser Sintering)
Seçici lazer sinterleme adı verilen SLS sistemi lazer ile çalışmaktadır. Diğerlerinden farklı olarak toz maddeler kullanılmaktadır. Alüminyum, cam ve seramik gibi malzemeler bu maddelere örnek olarak verilebilir. Bu sistem çoğunlukla endüstriyel alanlarda hızlı prototipleme için tercih edilmektedir.
-
FDM (Fused Deposition Modelling)
Birleştirmeli yığma ile modelleme sistemi olarak adlandırılan bu teknikte termo plastik malzemeler kullanılmaktadır. Yazıcı sistemine girilmiş veriler işlendikten sonra malzemeler extruder alanında ısıya maruz kalarak katmanların serilmesi şeklinde ilerler.
-
SLM (Selective Laser Melting)
Seçici lazer eritme adı verilen SLM tekniği, yüksek güç içeren lazerler kullanılarak toz metallerin (titanyum, alüminyum vb.) 3D baskı haline getirilmesi tekniğidir. Özellikle havacılık sektöründe oldukça fazla tercih edilmektedir.
-
LOM (Laminated Object Manufacturing)
Katmanlı mal imalatı tekniği olarak bilinen LOM tekniğinde basınç ve ısı temel rolü üstlenmektedir. Bu ısı ve basınç ile metal ve plastik maddeler eritilmektedir. Sanal ortamda kontrol sağlanarak lazer veya bıçakla kesim gerçekleştirilir. Bu teknik de genel olarak prototipleme için tercih edilmektedir.
-
EBM (Electron Beam Melting)
Vakum içerisinde elektronlar kullanılan EBM tekniğinde çok yüksek sıcaklıklar kullanılmaktadır. Hammadde olarak metal kullanılmaktadır. Genel olarak SLM tekniği ile çok benzerdir.
3D yazıcı satın alma rehberi olarak kullanabileceğiniz tüm bu bilgilerle 3 boyutlu yazıcılar hakkında bilinmesi gereken hususlara sahip olarak tercihinizi en doğru yönde gerçekleştirebilirsiniz.