fbpx

Blog - 3D Yazıcılar ve Robotik Sektörü

3D Yazıcılar ve Robotik Sektörü

3D yazıcılar ve robotik sektörü, günümüz dünyasında iç içe geçmiş hâldedir. İlk bakışta birbirinden bağımsız alanlar gibi gözükse de 3D yazıcılar ile robotik sektörünün bağlantısı ele alındığında robotik alanının ilkelerinin aynı zamanda 3D baskı makinelerinin temelini oluşturduğunu söylemek mümkündür. Bu veri alışverişinin etkili sonuçlar meydana getirmesi için teknolojik gelişmelerin sekteye uğramadan gerçekleşmesi gerekir. Teknoloji ilerleyişini efektif bir şekilde sürdürdükçe 3D baskı, robotların yapılmasına yardımcı olan teknolojiyi üretmeye hazır olur.

Robot evrenleri popüler kültürde yaygın olarak yer bulur. iRobot, Wall-E ya da Terminatör gibi çılgın robotlar insanların hayal güçlerini besler. Ancak gerçek yaşantılardaki robotlar o denli ilgi çekici olmayabilir. Kullanıma açık olarak tasarlanmak istenen robotlar, bir gezegeni kurtarmak yerine daha pratik amaçlar edinerek oluşturulabilir. Bir robotun ortaya çıkmasındaki temel amaç, ilgili olduğu alana fayda sağlamaktır. Robotların gelişim sürecinde makine mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, biyomühendislik, bilgisayar ve yazılım mühendisliği gibi farklı alanlar geliştirme sürecini etkiler.

Robotik Sektörü ve 3D Yazıcıların Tarihi

3D baskı, 3D yazıcı ile yapılan robotik uygulamalardan biridir. 3 boyutlu yazıcının avantajları; maliyeti düşürmesi, geri dönüş süresini arttırması ve tekrarlanan işlemleri otomatik hâle getirerek iş sürecini kolaylaştırmasıdır. Tüm bunların yanında 3D yazıcılar ve robotik sektörü farklı robot çeşitlerinin etkin bir şekilde üretimine de yardımcı olur. Güncel şartlarda 3D baskının hem robotik sektörü için hem de robotik sektörü tarafından yapıldığını söylemek mümkündür.

Bir komutu tamamlamak için uzun saatler süren geleneksel üretim yöntemlerinin yerini, yakın gelecekte tamamen 3D baskının pratik ve hızlı üretim şekli alabilir. 3D baskı otomotiv, tıp, havacılık gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektörde kritik roller almaya başladı. 3D baskı ve robotik arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayabilmek için 3D yazıcılar ve robotik sektörünün tarihini inceleyebilirsiniz.

Robotlar çoğunlukla yapılması imkânsız olan, pahalı, tehlikeli ve insanların zamanını fazlaca alan görevler için kullanılır. Örnek olarak patlayıcıların etkisiz hâle getirilmesi, radyoaktif bölgelerin incelenmesi, aşırı basınç ya da sıcaklık koşullarının araştırılması gibi görevler verilebilir.

Tarih boyunca düşünürler, mucitler ve bilim insanları, günün birinde robotların insan davranışlarını taklit edebileceğini varsaymışlardır. Bu henüz tam olarak gerçekleşmese de hız kesmeden ilerleyen teknolojik gelişmeler dikkate alındığında yakın gelecekte gerçekleşmesi muhtemeldir.

Yaklaşık olarak 20-30 yıl önce robotların kullanım alanları, otomobil montajı yapan fabrikalarla sınırlıydı. Günümüzde ise sabah kahvesini getiren kişi, insansı bir robot olabilir. Üstelik bu kişinin dış yapısı da tasarlanabilir. Çinliler tarafından oluşturulan Leonardo da Vinci robotu, gözlerin, dudakların, kafanın ve ayakların gerçekçi hareketler sergilemesiyle adeta bir insanı andırıyordu. Bu robot, insana benzeyen bir robotun kayıtlara geçen ilk fiziksel görünümüydü.

Sanayi Devrimi ile başlayan dönüşüm çağı, dijital devrimlerle etkisini artırmaya devam ediyor. Bu anlamda 3D baskı, nispeten yeni bir sürecin parçasıdır. Genellikle robotlar tarafından ve robotik bir biçimde yapılan 3D baskı, makinenin katmanlarını kullanarak bir nesne oluşturduğu süreci kapsar.

Son yirmi yılda birkaç şirketin küresel pazara çıkardığı 3D printer, şu an havacılıktan oyuncak sektörüne kadar geniş bir alana hizmet sağlar. Ortaya çıktığı ilk zamanlar yalnızca plastik materyal kullanarak baskı yapabilen 3D printer, güncel olarak plastik, metal, karbon fiber gibi pek çok materyalle üretim yapabilir hâle geldi.

3 Boyutlu Yazıcıların Robotik Sektöründeki Rolü

Üretim daha pratik ve dijital hâle geldikçe 3D baskının çeşitli sektörlerde yayılmaya ve etkisini hissettirmeye başlaması kaçınılmazdır. 3D yazıcılar ve robotik sektörü, katmanlı üretimdeki gelişmelerin içinde bulunduğu endüstriyi büyütmesinde çok önemli rol oynar. Katmanlı üretim aşağıdaki aşamaları takip eder:

  • Prototipleme,
  • Takımlara ayrılması,
  • Yapılış aşaması,
  • Üretim maliyetinin düşürülmesi,
  • Pazara çıkma süresinin kısalması,
  • İsrafın önlenmesi.

Robotlar, diğer sanayi üretimlerinden farklı olarak daha kompleks, spesifik ve benzersizdir. Robotlardaki tasarım ve işlev ayrıntıları çoğunlukla belirli bir gereksinime has özellikleri karşılaması için özelleştirilir. Değişim ve yeniliğe açık bir alan olmasının yan sıra üretim hızı sayesinde 3D baskı, robotik endüstrisinde üretimin hızlanmasını sağlar. 3D yazıcılar ve robotik sektöründe prototiplerin oluşturulması ile incelenmesi, diğer üretim yöntemlerine oranla daha kolay olduğu için deneylerle test etme olanağı daha fazladır.

3D baskı kullanarak robotların montajının yapılması için gerekli olan aletleri hızlı bir şekilde oluşturmak mümkündür. Buna ek olarak, kalıp yapmadan da parçaların oluşturulmasını sağlar. Geliştirilmiş eklemeli üretim yöntemlerini kullanarak benzersiz ve karmaşık yapıdaki geometriler elde etmek daha kolaydır. 3D yazıcılar bu yanıyla materyalleri işleyip dönüştürmeyi oldukça iyi kotarıyor.

Genel olarak kullanımı yaygınlaşmış olsa da dünya genelinde birkaç robot çeşidinin kullanımı hâlen oldukça azdır. Geleneksel üretim süreçleri için düşük sayılarla iş yapmak hiç ilgi çekici değildir. Kimse yılda 100 robot üreteceği bir üretim hattına yatırım yapmak istemez. Tam olarak bu noktada 3D yazıcılar ve robotik sektörü devreye girerek gelen talebe uygun üretim yapılmasına olanak sağlar. Sermaye maliyetini de oldukça düşüren yazıcı sayesinde hem üretici üretime teşvik oluyor hem de ürünün ortaya çıkma süresi azalıyor.

Teknolojik gelişmeler ışığında 3D yazıcılar ve robotik sektörü senkronik bir şekilde ilerlemeyi sürdürüyor. Siz de ilerlemek istediğiniz alanı ve üretim hacmini göz önünde bulundurarak sitemiz üzerinden 3D yazıcı temin edebilirsiniz.

3D Printer ile Geliştirilen Robot Projeleri

3D yazıcılar ve robotik sektörü farklı alanlarda yayılım ve gelişim gösterdiğinden alan içerisinde gerçekleşen proje örneklerini çeşitlendirmek mümkündür.

  •  Sualtı Robotu

Çevre aktivisti ve gazeteci Starre Vartan, “Hâlâ denizin tabanı hakkında, Mars’ın yüzeyi hakkında bildiğimizden daha az detay biliyoruz,” şeklinde kurduğu cümlesi ile dünyanın pek çok keşfedilmemiş noktası olduğuna dikkat çeker. Robotlar, okyanusun henüz keşfedilmemiş ve uzak noktalarına ulaşmak için kullanılabilir. Ayrıca bu sualtı robotları programlanarak deniz tabanının haritasının çıkarılması da mümkündür. Su yüzeyine yakın pek çok aktivitede sualtı robotu kullanılabilir. Örneğin bu aktiviteler, su altı yapı denetimi, sualtı kaynağı incelemesi, gemi gövdesinin temizliği ve denetiminin sağlanması şeklinde sıralanabilir.

  • Güneş Paneli Temizleme Robotu

Dünya üzerindeki en büyük problemlerden biri enerjidir. Enerji kaynaklarının hızla tükenmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacı artırdı. Kriz çözen ve çevre dostu olan güneş paneli, enerji probleminin çözülmesine yardımcı olur. Bu panellerden kullanım sırasında maksimum verim elde edebilmek için düzenli olarak bakım ve temizliği yapılmalıdır çünkü güneş panelleri güneşe, toza, toprağa ve suya fazlasıyla maruz kalır. Klasik yollarla temizlik zahmet olabilir ve temizliğin devamlılığı sağlanamayabilir. Güneş paneli temizleme robotu kullanılarak temizlik belirli aralıklarla tekrarlanır. Böylece güneş panelinden alınan verim düşmez.

  • Depo Robotları

Robotlar, senkronik hareket etme yetilerindeki başarı oranı, taşıma konusundaki güçleri ve düzenleme konusundaki hızları ele alındığında depoda tercih edilmeye uygundur. Dünyaca ünlü birçok şirket, depo robotları kullanır. Depo robotlarından aşağıdaki endüstriler yararlanabilir:

  • Otomotiv,
  • E-ticaret,
  • Elektrik ve elektronik,
  • Yiyecek ve içecek,
  • Tekstil.

3D yazıcılar ve robotik sektörünün projeleri yalnızca şirket bazlı değil, kişi bazlı da değerlendirebilir. Kendinize bir 3D yazıcı satın aldıktan sonra tasarım ve üretim yeteneklerinizi birleştirerek seri üretime geçebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/uc-boyutlu-yazicilarin-pazarlamanin-4psine-artilari/ linkinden ulaşabilirsiniz.