fbpx

Blog - 3D Yazıcılarda Elektrik Tasarrufu

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretim şekilleri ve üretilen ürünler de değişkenlik gösterir. Yakın bir geçmişe kadar yalnızca fabrika ortamında üretilen nesneler, günümüz şartlarında ev ve ofis ortamlarında da kolaylıkla üretilebilir hâle geldi. Bu duruma imkân sağlayan cihazlardan biri 3D yazıcılardır.

Bazı kişilerin hobi çalışmalarında kimilerinin ise iş süreçlerinde vazgeçilmez bir parça hâline gelen 3D baskı teknolojisi, birçok alanda kullanılabilir. Ofis ve iş yerlerinin yanı sıra evlerde de kullanımı artan 3D yazıcıları hakkında soru işaretleri çoğaldı.

3D yazıcılarda elektrik tasarrufu, canlı sağlığı üzerindeki etkisi ve çevre dostu olup olmadığı gibi pek çok nokta merak konusu hâline geldi. Uzun süre boyunca çalıştırılan ve çok çeşitli plastik içeren bu yazıcıların çevreye faydalı olup olmadığı tartışmalı olsada 3D yazıcılarda elektrik tasarrufu sağlanabilmesi sayesinde 3D baskının eski üretim çeşitlerine kıyasla daha çevre dostu seçenekler içerdiği söylenebilir. Peki, 3D baskı nedir?

3D Baskı

Katman katman nesne oluşturan ve bu katmanlaşma işlemini ürün tamamlanana kadar sürdüren 3D baskı, eklemeli bir üretim sürecini ifade eder. 3D baskı, bir tahta parçasıyla başlayarak o parçayı tahta kaşık hâline gelene kadar yontup kesen eksiltici imalat yönteminden farklıdır.

3D baskı yönteminin faydalarından biri diğer yöntemlere oranla daha az atık içermesidir. Bir materyal yığını ile başlayarak üretim yapmak yerine nihai ürünü oluşturmak için yalnızca gereken miktarda ham madde kullanarak başlayabilirsiniz. Çeşitli nesneler üretmek için tercih edilen 3D baskıyı diğer seçeneklerden daha cazip ve çevre dostu kılan etmen budur.

Diğer üretim sistemleri pek çok farklı cihaza ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Tek bir sistem üzerinden çalışan 3D yazıcılarda elektrik tasarrufu sağlamak daha kolaydır. Bu duruma ek olarak seri üretim yapmadan da istediğiniz bir nesneye erişmeniz muhtemeldir.

Evinde kendine has tasarımlar yapmaktan hoşlanan ve yeni kendin yap nesneleri inşa etmeyi seven hobi tasarımcıları tarafından da 3D yazıcılar sıklıkla tercih edilir. Her teknolojik gelişme, ardında pek çok getiriyle gelir. 3D yazıcıların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte daha önce var olmayan plastik nesneler de üretim sürecine dâhil olur. Baskı sürecinde birçok filament çeşidi kullanılır.

Filament Çeşitleri

Birkaç farklı 3D yazıcı ve materyal türü bulunur. Baskı nesneleri oluşturmak için plastik filament materyal kullanılır. 3D yazıcılarda elektrik tasarrufunu destekleyen bir nokta, kullanılan ham maddenin işlenme kolaylığıdır.

Seri üretim yaparken 3D yazıcılarda elektrik tasarrufu sağlamak için işlenmesi kolay materyal seçebilirsiniz. ABS (Akrilonitril Bütadien Strien) ve PLA (Polilaktik Asit), 3D baskı için kullanılan iki ana filamenttir.

ABS özellikleri şu şekildedir:

  • Yağ bazlı plastiktir. (Petrol türevi ürün)
  • Güçlü ve sağlamdır.
  • Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır.
  • Zehirli duman çıkarabilir.
  • Bozulma yapmaz.
  • Geri dönüştürülemez.

PLA özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Duman salınımı yapmaz.
  • Mısır bazlı termoplastiktir.
  • Düşük sıcaklıklara dayanabilir.
  • Dayanıklı nesneler için uygun bir seçim olmayabilir.
  • Zaman içerisinde biyolojik olarak parçalanır.
  • Geri dönüşüme uygundur.

Filament Seçimi

Yenilenebilir bir kaynaktan üretildiği için PLA biyolojik olarak parçalanır ve çevre dostu özelliğe sahiptir. ABS, yağ bazlı termoplastiktir ve geri dönüştürülemez; bu sebeple çevre dostu bir seçenek olduğunu söylemek mümkün değildir. İlk bakışta soru işaretine dönüşse de ABS filamentinin tercih edilmesi için de pek çok sebep bulunur.

ABS ve PLA materyalleri karşılaştırıldığında üretim sonucunda oluşan nesnelerin dayanıklılıkları arasında büyük bir fark olduğu gözlenir. ABS ile üretilen nesneler daha sağlamdır ve kullanım ömürleri uzundur. Bu duruma en bilindik örnek olarak LEGO verilebilir. Nesilden nesle aktarılan bir oyuncak olan LEGO, ABS plastikten üretilen bir üründür. Uzun süre kullanılsa da formunu bozmayan ve kullanılabilir bir durumda olmayı sürdüren bu ürün, ABS materyalinin dayanıklılığını kanıtlar niteliktedir. Bu durumda hangi modelin daha çevre dostu olabileceğine siz karar vermelisiniz. Üretim sonrasında ürünlerin uzun vadelerde kullanabilmesi ve dayanıklılığını koruyabilmesi hem üretici hem de tüketici için önemli bir noktadır.

Üretimin çevreye duyarlı bir şekilde ilerlemesinden yanaysanız 3D yazıcılarda elektrik tasarrufu sunan modelleri değerlendirebilirsiniz. Enerji tüketimini düşürmeye ve ısı kaybını önlemeye yardımcı olan entegre kapak tasarımına sahip olan modelleri tercih edebilirsiniz.

3D yazıcınızın ne kadar elektrik kullanacağı konusunda endişe duyuyorsanız elektronik cihazların geneli içerisinde ele alabilirsiniz. 3D yazıcılar, modellerine bağlı olarak farklı enerji tüketir, ancak ortalama olarak 0,07 kwh ile 0,24 kwh arasında değişen bir değere sahiptir. Bu örneği biraz daha anlaşılır kılmak için ortalama bir masaüstü bilgisayarın 1,05 kwh enerji tükettiği bilgisi değerlendirilebilir.

Enerji Tüketimi

3D yazıcı kullanarak baskı ile bir nesne oluşturmak oluşturulan nesnenin boyutuna ve özelliklerine göre birkaç saatten birkaç güne kadar farklı süreleri bulabilir. Elektrik tüketen bir cihazın uzun saatler kullanımı kulağa ürkütücü gelse de 3D yazıcılarda elektrik tasarrufu sağlanır ve yazıcıyı çalıştırmanın ekonomik dengeleri sarsmayan ve memnun edici bir maliyeti vardır. Bu noktada yazıcının gücü ve üretimi yapılmak istenen tasarım önem taşır.

Bazı 3D yazıcı modelleri düşük üretim maliyetlerine sahipken bazı modeller ise ortalamanın üzerinde maliyet seçeneklerine sahip olabilir. Yine de klasik üretim modellerine oranla 3D yazıcılarda elektrik tasarrufu sağlamak imkân dâhilindedir. Mürekkep püskürtmeli ya da makine frezeleme gibi üretim aşamalarında 3D yazıcılar görece daha fazla güç tüketiyor olabilir, ancak ham madde israfını önlediğinden kârlı bir seçenek olmayı sürdürür.

Uygun maliyet seçenekleri barındıran modellerle çalışmak, enerji tüketimine olan farkındalığı artırmak ve elektrik enerjisini korumak için iyi bir alternatiftir. Sitemiz üzerinden 3D metal yazıcı ve 3D plastik yazıcı modellerini inceleyebilir, ihtiyaç ve beklentilerinizi karşılayacak ürüne hızla ulaşabilirsiniz.

3D Metal Yazıcı

3D metal yazıcı, üç boyutlu tasarlanan sanal bir nesnenin reçine, polimer ve kompozit gibi materyaller kullanılarak kimyasal ve ışıl işlem geçirmesi sonucu üretilmesine yarayan cihazdır. 3D baskılar, pek çok farklı türde ham madde kullanılarak yapılabilir.

En yaygın kullanıma sahip ham madde ABS ve PLA adı verilen sert plastiklerdir. En yaygın çalışma prensibi ise bilgisayar ortamında tasarlanan herhangi bir üç boyutlu nesnenin sanal katmanlara ayrılması ve her katmanın eritilen ham madde yardımıyla üst üste gelecek şekilde basılmasıdır. 3D baskı teknolojisini kullanarak ihtiyaç duyduğunuz nesneleri basabilir, 3D tarayıcı ile taradığınız bir nesnenin çıktısını alabilir ya da çizdiğiniz bir tasarımı prototipleyebilirsiniz.

Metal 3D yazıcının yüksek güçlü lazer ünitesi, proses izleme alanı, ihtiyaca göre özel olarak 5-100 mikron arasındaki büyüklükteki toz ile geniş çalışma alanı sunması, bu yazıcı türünü öne çıkaran özelliklerdendir.

Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/uc-boyutlu-yazicilar-ve-kullandiklari-malzemeler/ linkinden ulaşabilirsiniz.