fbpx

Blog - 3D Yazıcıların Sağlık Alanında Kullanımı

3D Yazıcıların Sağlık Alanında Kullanımı

Son 30 yılın en etkili cihazlarından biri olan 3D yazıcılar, şu an pek çok sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Sektörler arası popülerliği artan 3D yazıcılar, sağlık alanında birçok önemli noktada gereklidir. Operasyonlara cerrahi hazırlık yapmaktan organ nakline kadar çeşitli alanlarda süreci kolaylaştıran 3D teknolojisinin gelecekte sağlık sektörüne yön vereceği öngörülür.

3D yazıcıların sağlık alanında kullanımlarının artmasıyla sağlık sektörüne ürün oluşturan şirketlerin de çalışma prensipleri ve üretim anlayışları değişir. Hem kişiye özel hem de toplu baskı yapabildiğiniz 3D yazıcılarla sağlık sektörüne materyal sağlamak mümkündür. Sitemiz üzerinden 3D yazıcı modellerini inceleyebilir ve beklentilerinize uygun ürünü hızlıca temin edebilirsiniz.

3D Yazıcıların Sağlık Alanında Kullanımı: Ortopedik İmplant, Organ ve Doku Baskısı

İnsanlık tarihi boyunca her geçen gün gelişen alanlardan biri, şüphesiz ki sağlık sektörüdür. Bu alandaki gelişmeler insanın yaşam süresini ve kalitesini artırırken geleceğe dair daha iyimser bir tablo çizilmesine de yardımcı olur. Bir dönemin zihinde bile kurulması mümkün olmayan tedavi yöntemleri, günümüzde aktif olarak kullanılır. Bu gelişmelerde 3D yazıcıların medikal alanda kullanılmasının da etkisi büyüktür.

Cilt dokusunun yeniden yapılandırılması ya da onarımı, uzuv değişimi, kalp ve böbrek nakli gibi zorlu operasyonlar 3D baskı yöntemlerinin sunduğu kolaylıklar sayesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. 3D baskı yöntemleri kullanılarak sağlanan en büyük fayda, bir uzuv eksikliği olan bölgeye cerrahi operasyonlar yardımıyla medikal cihaz yerleştirilmesidir.

3D baskı teknolojisi ile birlikte vücuda daha iyi uyum sağlayan, yüksek performans sunan ve uzun ömürlü olan implantların yapımı kolaylaşır. Bu da sağlık sektöründe çalışan profesyonellere konforlu çalışma fırsatı sunar. 3D baskı teknolojisi aktif olarak kafatası, omurilik, kalça ve diz implantları başta olmak üzere pek çok implantın yapımında kullanılır.

Hayatı Kolaylaştıran 3D Yazıcıların Sağlık Alanında Kullanımı

Teknolojinin gelişimi her sektöre farklı hızda ve yoğunlukta sirayet eder. Sağlık sektörü, teknoloji ile kuvvetli ilişkilere sahip ve dönüşüme açık bir alandır. Teknolojik bir cihazın sisteme dâhil oluşu sağlık alanında tedavileri şekillendirebilir ya da değiştirebilir. Bu yanıyla teknoloji ve sağlık, birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.

Sağlık alanındaki gereksinimler doğrultusunda 3D baskı uygulamalarının önemi artar. Arz-talep ilişkisinden kaynaklı olarak 3D yazıcıların sağlık alanında kullanımı arttıkça 3D yazıcılarla ilgili gelişmeler de çeşitlenir.

3D yazıcılardan çıkan baskılar sağlık alanında büyük bir kolaylık sağlar. Sağlık sektöründe, özellikle ortopedi ve diş alanında, 3D baskılardan sıklıkla yararlanılır. 3D yazıcılar hem cerrah hem de hasta için hayatı kolaylaştırır. 3D baskı teknolojisiyle cerrahi aletten kişiye özel organa varana kadar pek çok farklı nesne yapılır.

3D yazıcıların sağlık alanındaki kullanım amaçları; cerrahi prosedürleri hızlandırmak, ilgili cerrahi aletleri daha uygun maliyetlerle üretmek, organ nakletmek ve protez organlara bağlı kişilerin hayatını kolaylaştırmak olarak sayılabilir.

Kişiselleştirilmiş Cerrahi Tedavi

3D yazıcıların sağlık alanında kullanımı sayesinde tıbbi görüntüleme yöntemleri gelişir. Bu yöntemler kullanılarak hastaya özel tasarlanan organ modellemeleri ve cerrahi aletler geliştirilebilir. Medikal alanda kullanılan 3D baskı uygulamaları arasında en çok kullanılanlar anatomik modellemelerdir.

Günümüzde pek çok hastanenin 3D baskı laboratuvarı bulunur. Her geçen gün daha fazla hastanenin 3D baskı laboratuvarı kurmasının sebebi, tıbbi alandaki yazılımların ve uygun fiyatlı 3D yazıcılara erişimin artmasıdır. Kurulan bu laboratuvarlarda sağlık alanında çalışan teknikerler, cerrahi planlamaya destek olmak adına yüksek hassasiyetli 3D modeller üretir. 3D yazıcıların sağlık alanında kullanımı ile cerrahlar daha iyi tanı koyabilir ve tedavi kararını belirleme konusundaki soru işaretleri azalabilir, ameliyatlar daha doğru bir şekilde planlanır ve el becerilerinin artmasına yardımcı olur.

Bir ameliyatın hazırlığında 3D baskı teknolojisinin kullanılması, bir hastanın ameliyathanede geçireceği zamanı da kısaltır. Hastane laboratuvarlarında kullanılmak adına, kullanım amaçları da göz önünde bulundurularak, 3D yazıcı temin edilmelidir. Hastanenizin alanını ve hasta kitlesinin büyüklüğünü gözeterek sitemiz üzerinden 3D yazıcı temin edebilirsiniz.

Cerrahi Aletler

Sağlık sektörü denince akla büyük cihazlar gelse de çok çeşitli işlevlere sahip pek çok küçük cerrahi alet bulunur. Hem muayene hem de ameliyat süreçlerinde kullanılan cerrahi aletler, 3D yazıcıların sağlık alanında kullanımı sayesinde oluşturulur. Neşter kolları ve kelepçeler, forseps, hemostat ve diğer steril araçlar gibi cerrahi amaçla kullanılan küçük aletler de 3D baskı teknolojisinden faydalanılarak üretilir.

3D baskı teknolojisi ile cerrahi aletler hem daha steril bir şekilde üretilir hem de maliyet açısından paslanmaz çelik aletlere oranla 10 kat daha uygundur. Özellikle kişiselleştirilmiş cerrahi aletler hem cerrahlara hem de hastalara birçok açıdan yarar sağlar.

Cerrahın el becerisini artıran ve yaptığı işlemden daha etkili sonuçların alınmasına yardımcı olan 3D baskıyla üretilen cerrahi aletlerin kullanımı her geçen gün artmaktadır. 3D baskı üretimi yapan şirketler, cerrahi aletlerin üretilmesinde Ultem, naylon ve PEEK gibi yüksek performans sunan termoplastikler ile nikel, titanyum ve paslanmaz çelik gibi metalleri kapsayan sterilizasyon işlemine dayanabilen materyaller geliştirir.

Biyo uyumlu olan bu materyaller, 3D baskı ile üretilen cerrahi bıçakların kalça kabının değiştirilmesinde etkili bir sonuç verir. Bu sayede vücudun reddetme oranı %30’dan %3’e düşer. 3D baskı teknolojisi ile üretilen bıçaklar, maliyeti %45 azaltır ve üretim aşaması da 3 hafta sürer.

Protez

3D yazıcıların sağlık alanında kullanımı, protez uzuvların gelişimine de katkı sağlar. Yakın gelecekte yapay organ uygulamaları ile birçok hastalığa çözüm sağlanması öngörülür. Kaybedilen sert doku, tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılarak birebir modellenir ve 3D yazıcıların sağlık alanında kullanımıyla vücuda takılabilir protezler hâline getirilir. Kalça ve diz bölgelerinde kullanılan bu teknik, kafa ve yüz bölgelerinde de uygulanabilir.

Geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen protezler daha maliyetli ve kullanım açısından da konforsuzdur. 3D yazıcıların sağlık alanında kullanımıyla birlikte hem hastaya kullanım konforu sağlayan hem de maliyet açısından daha uygun protezler üretilir.

Diş Hekimliği Alanında 3D Yazıcı Kullanımı

Bozuk dişlerin anatomisi için diş hizalayıcılar kullanılır. Diş hekimliğinde 3D baskı teknolojisinin en çok kullanıldığı alan burasıdır. Diş tedavisi alanında büyük bir yere sahip olan diş telleri, kronlar, diş restorasyonu, diş iskeletleri ve diş köprüleri gibi kişiselleştirilmesi gereken ürünler, 3D baskı teknolojisiyle üretilir.

3D baskı teknolojisi, diş tedavisi alanında daha az maliyete sebep olurken tedavinin de kontrollü bir şekilde ilerlemesine imkân tanır. Ayrıca kalıba ihtiyaç duymadığından hastanın bekleme süresini de minimuma indirir.

SmarTech tarafından yayımlanan bir rapor, 3D baskı teknolojisi sayesinde diş hekimliği gelirinin artacağını ve bu teknolojinin 2027 yılında dünya çapında diş tedavi cihazları ve diş restorasyonları için lider üretim yöntemi olacağını öngörüyor. Güncel olarak diş hekimliği alanında en büyük 3D baskı, ortodonti tedavisinde kullanılır.

NexDent ve Align Tecnoloogy gibi büyük çaplı ortodonti şirketleri, ortodonti üzerine binlerce 3D baskı modülü oluşturur. Buna ek olarak 3D yazıcıların sağlık alanında kullanımıyla birlikte diş hizalayıcıların da önümüzdeki 5 yıl içerisinde 3D baskı teknolojisi kullanılarak yapılması öngörülmektedir.

Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/hayati-kolaylastiracak-3d-yazici-ile-uretilen-urunler/ linkinden ulaşabilirsiniz.