fbpx

Blog - Üç Boyutlu Yazıcı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Teknolojinin ilerlediği noktalarla beraber üç boyutlu yazıcılar da bir anda hayatımıza girerek hemen hemen tüm kesimlerin kullanmaya can attığı bir ürün oldu. Üç boyutlu yazıcıların yetişkinlerden çocuklara, satıcısından öğrencisine kadar geniş bir yaş aralığında alıcısı bulunmakta. Üç boyutlu yazıcılar sağlık, giyim, eğitim ve sanayi gibi her sektörde artık kritik bir noktada yer alıyor. Üç boyutlu yazıcılar ve bu yazıcılardan elde edilen ürünleri, hayatın her noktasında görmemiz mümkün. Peki, üç boyutlu yazıcı bakımı nasıl olmalıdır?

Günümüzde “3D printer” olarak bilinen üç boyutlu yazıcı, bilgisayar destekli programlarla elde edilen üç boyutlu modelleri, plastik ve metal gibi malzemeler kullanarak üç boyutlu nesneler hâlinde ortaya koyan yazıcıdır. Kullanım süresinin daha uzun olması ve ortaya çıkan ürünlerin benzer kalite standardında kalması için üç boyutlu yazıcı bakımı ihmal edilmemelidir.

Üreticiler, genellikle bakım faaliyetleri için kontrol listeleri sunmaktadır. Özellikle bu kontrol listeleri takip edilerek rutin bakımlar daima yapılmalıdır. Bakıma ayrılan özen, sizi ileriki süreçlerde üç boyutlu yazıcının arızası hâlinde oluşabilecek zaman ve maddi kayıp gibi durumlardan kurtaracaktır.

Üç Boyutlu Yazıcı Bakımı İçin Gerekli Malzemeler

Üç boyutlu yazıcı bakımı için öncelikle gereken malzeme iyi bir alet kitidir. Bu kit sayesinde “Üç boyutlu yazıcı bakımı nasıl olmalıdır?” sorusunun cevabını verebiliriz. Bu kitin içerisinde ise aşağıdaki malzemeler bulunmalıdır:

  • Alyan anahtarı, pense ve tornavidalar
  • Gres ve yağlayıcı
  • Bezler ve ince temizlik malzemeleri
  • Küçük fırça
  • Tel fırça

Üç boyutlu yazıcı bakımı sırasında şu adımları izlemelisiniz:

  • İlk olarak yazıcının ve ana bileşenlerin tozunu alarak ufak hasarların olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Elektrik ve kablo bağlantılarının yerlerine takılı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sıcak uç ve ısıtma tablasına azami ölçüde önem vermeniz gerekmektedir çünkü yüksek akımların geçtiği bu yerler, yangın çıkarma riski de taşımaktadır.
  • Zamanla yerlerinden oynamış ya da gevşemiş plastik parçaların vidalarını daima kontrol altında tutmalı ve böyle bir sorun varsa sıkmalısınız.
  • Fan temizliğinizi belli periyotlarda yapmalısınız. İnce bir fırça ile fan temizliğini güzelce yapmazsanız biriken toz parçacıkları hotent kısmını soğutma işlemini gerçekleştiremez ve yazıcınızın ömrünün kısa olmasına neden olur.
  • Eksen ve kılavuz kontrollerini yapmalısınız.
  • Kayış gerginliği hizalamasına dikkat etmelisiniz. Kauçuk, zamanla yıpranmış ve gevşemiş olabilir. Bu yüzden kayış gerdirme aparatınızla gerginliği sağlamalısınız.
  • Özellikle yazıcının püskürtme ucu tıkanmamalı yahut kirlenmemeli. Baskı kaliteniz buraya bağlı olduğu için nozüller olabildiğince temiz tutulmalıdır.
  • Baskı tablasını kontrol ederek herhangi bir yıpranma ve aşınma gibi hasar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yüzeysel olarak yatağı her zaman bir bezle silmek, tablaya yapışan flement artıklarının kalmamasını sağlayacaktır. Bu da baskı kalitenizi her zaman iyi bir düzeyde tutacaktır.
  • Filamentler üzerinde biriken toz parçacıklarını temizlemelisiniz.

Üç Boyutlu Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

Sağlıktan otomotive, tıptan eğitime kadar geniş bir endüstri ağında üç boyutlu yazıcılar kullanılabilmektedir.

  • Otomotiv firmaları, arabaların yedek parçalarını artık üç boyutlu yazıcılarla üretmektedir.
  • Havacılık sektöründe 3D baskılı uçak iç mekânları geliştirilmeye başlanmış ve uçakların yolcu kapasiteleri bu sayede artırılmıştır.
  • Üç boyutlu yazıcının en önemli kullanım alanlarından birisi de tıp sektörüdür. Üç boyutlu yazıcılar, hastaların taramaları kullanılarak yapılan modellemelerde ameliyatlar yapılmasını ve özel cerrahi operasyonlardan karmaşık olanlarının kolay bir hâle getirilmesini sağlamaktadır.
  • Biyo-baskı da tıp dünyasının en gözde olaylarındandır. İnsan dokusunun üretilmesine olanak vermesi sayesinde yakın gelecekte organ nakli sıkıntılarının biteceğine inanılmakta. İnsanlık için en dev adımlardan birisi gerçekleşmek üzere.
  • Üç boyutlu yazıcıların en çok kullanıldığı alanlardan birisi de mimarlık. Projelerin ayrıntılı modellemeleri, üç boyutlu yazıcılar sayesinde sert polimerler üzerine çıktı alınabiliyor. Ayrıca bu teknolojinin inşaat sektöründe de kullanılmaya başlanmasıyla evler daha hızlı bir şekilde üretilebilecek.
  • Tekstil ve moda sektörü de üç boyutlu yazıcıları kullanmaya başladı ve üretimler hem kişiye özel hem de hızlı bir şekilde imal edilmekte. Birçok firma üç boyutlu yazıcılar kullanmaya başladı ve teknolojinin gelişmesi için yatırımlar yapmaya devam etmekteler.
  • Üç boyutlu yazıcı sayesinde müzik aletleri de kolay bir şekilde üretilebilmektedir. Hatta bilgisayar programlarında özel bir şekilde tasarlanarak şu an dünya üzerinde olmayan yeni müzik aletleri yapılabilmektedir.

Yukarıda verdiğimiz örnekler, kullanım alanlarından sadece bazıları. Üç boyutlu yazıcılar ile yapabileceklerinizin bir sınırı bulunmuyor; hayallerinize, yaratıcılığınıza ve azminize bağlı.

Üç Boyutlu Yazıcı Kayış Gerginliği Nasıl Olmalı?

Üç boyutlu yazıcı bakımının önemli noktalarından birisi de kayış gerginliğinin korunmasıdır. Bu kayış, kauçuk malzemesinden yapıldığı için zamanla tahriş ya da esneme olabilmektedir. Yazıcınızda küçük bir bileşen olsa da baskı kalitenizi etkilemektedir. Gevşek kayışlar, titrek görünen katmanlara sebep olmaktadır. Bu yüzden kayış gerdirme aparatıyla kayış, gergin bir hâle getirilmelidir.

  • Bazı makinelerde “kayış gerginlik ayar özelliği” bulunabilir. Cihazınızın bu özelliği varsa tek düğmeye basarak kolaylıkla halledebilirsiniz.
  • Kayış gerginlik ayarlayıcıyı, cihazınıza sonradan da ekleyebilirsiniz.

Üç Boyutlu Üretim Teknikleri Nelerdir?

Malzemelerin üç boyutlu veriler kullanılarak katman katman birbiri ardına eklemesiyle “eklemeli imalat” ortaya çıkmaktadır. Bu süreç içerisinde aşağıdaki teknikler kullanılmaktadır:

  1. Direkt Katmanlı Üretim
  2. Polimerizasyon
  3. Sinterleme ve Ergitme
  4. Katı Zemin Kürleme (SGC)
  5. Katman Laminasyonu ile Üretim
  6. Lamine Nesne Üretimi
  7. Ekstrüzyon-Ergitilmiş Katman Modelleme
  8. Toz Bağlayıcı Üretim-3D Yazıcı

Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretim Nasıl Yapılır?

Üretimin ilk aşaması “üç boyutlu modelleme” ile başlamaktadır. Yaptığınız modellemeden sonra, alınacak çıktının katmanları, destekleri, yoğunluk, süre ve hız ayarları kodlanarak yazıcı baskıya hazır hâle getirilir. Üç boyutlu model, binlerce yatay katmana bölünür. Bu işlemden sonra baskı yapılabilir.

Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/3-boyutlu-yazicilarda-eklemeli-uretim-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.