Üç boyutlu yazıcılar, hayatımızın artık en büyük gerçekleri. Birçok sektör teknolojinin açtığı bu yoldan ilerlemekte ve imalat için bu yazıcıları kullanmakta. Üç boyutlu yazıcılar sayesinde yeni iş kolları doğuyor ve günden güne kullanım alanı çeşitleniyor. Peki, üç boyutlu yazıcıların kullandıkları malzemeler nelerdir? Bu yazımızda sizlere üç boyutlu yazıcılar ve kullandıkları malzemelerden bahsedeceğiz.
Üç Boyutlu Yazıcılar Hangi Amaçlarla Kullanılabilir ve Kullanım Alanları Nelerdir?
1984’te Charles Hull tarafından geliştirilmeye başlayan üç boyutlu yazıcı teknolojisi 1986 yılında 3D Systems adında bir şirket tarafından satın alınarak sektörün temelleri atıldı ve bugünkü boyutlarına ulaştı. 3 boyutlu tarayıcılar tarafından hayal gücünüzün uçsuz bucaksız dehlizlerinde yarattığınız modelleri, bilgisayarlar vasıtasıyla aktararak modelleme yapabilme imkânı sunmaya başladı. Ortaya çıkan somut modellemeler otomotivden tıbba birçok sektörde çığır açtı. Özellikle üretim yapan sektörler, karmaşık ve yenilikçi tasarımları kolaylıkla ortaya çıkan prototipler sayesinde 3D yazıcıların önde gelen kullanıcıları oldu.
3D yazıcılar aşağıdaki sektörlerde oldukça etkili olmaya başladı.
- Tıp
- Otomotiv
- Mimarlık
- Mühendislik
- Dental
- Eğitim
- Kuyumculuk
- Tekstil
- Kalıp
- Havacılık
- Aksesuar
Oldukça geniş bir sektör aralığında farklı şekillerde kullanılabilmektedirler.
- Mühendislik ve imalat alanında parçası bulunmayan yahut bulunması zaman alan malzemeleri; kalıp çıkarması zorlu olan karmaşık tasarımları hızlı ve basit bir şekilde prototiplerini çıkarmasıyla 3D yazıcılar elzem noktaya geldi.
- Mimarların kreasyonlarını ve tasarımlarını göstermek amacıyla yaptıkları modellemelerin daha hızlı ve etkili bir biçimde yapılmasını sağladı. Hatta 3D yazıcılar kullanılarak binalar inşaat edilmeye başlandı. Kişiye özel tasarımlı konutlar; daha hızlı ve daha az maliyetli bir şekilde üretilebilecekler.
- Otomotiv’de yedek parça üretiminde ön plana çıkan 3D yazıcılar, aynı zamanda otomotiv şirketlerinin far, ayna gibi aksesuarlarda daha özel ve yaratıcı modellemeler yapmasına imkân sağladı.
- 3D yazıcılar sağlık sektöründe insanlık için çığır açacak bir noktaya doğru ilerlemekte. Yapay organ yapılması amaçlanarak organ yetmezliğine çözüm aranıyor. Ayrıca protez üretiminden ilk gerçek kemik üretimine kadar birçok başarı sağlandı. Kalp kapakçığı, sentetik deri, damar dokusu elde edildi. Sağlık sektöründeki etkisi tüm sektörlerden daha fazla.
- Uçak tasarımlarında 3D modellemeler sayesinde havacılıkta da devrim yaratabilecek düzeye erişildi.
- Eğitimde soyut öğrenme metodlarının modellenmesiyle işleri oldukça kolaylaştırdı. Modellemeler üzerinden deneyim sağlamasıyla cerrahlık eğitiminde oldukça önemli bir noktaya geldi.
Daha fazlası için https://www.3ddt.com.tr/uygulamalar/ sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Üç Boyutlu Yazıcılarda Hammadde Olarak Genellikle Ne Kullanılır?
3D yazıcılar hammadde kullanımı bakımından oldukça geniş bir malzeme yapısına sahiptirler. Hatta o denli bir yaratıcılık ortaya çıkmıştır ki çikolatalarla bile yaratıcı tasarım ve ürünler elde edilebilmektedir. 3D yazıcılar katmanlı üretim noktasında birçok sektörün vazgeçilmezlerinden olmuşlardır. Katmanları üst üste yığarak ortaya çıkardıkları üç boyutlu modellemeler, hayatın birçok alanında fayda sağlamaktadır. Bunları yaparken kullandıkları malzemelere flement adı verilmektedir.
- PLA
- ABS
- BAKIR
- BRONZ
- BAMBU
- SIVI REÇİNE
- AHŞAP
- TUZ
Yukarıda görüldüğü üzere birçok malzeme kullanılabilmektedir. Ama bunlardan en çok tercih edilenleri PLA ve ABS olarak karşımıza çıkmaktadır.
PLA; Polilaktik Asit’in kısaltmasına denmektedir. Malzemenin geri dönüşümü olması da çevreci olması bakımından yüksek avantajlıdır. Sağlığa herhangi bir zararı yoktur. İnsan vücudu için parçalanma süresi 6 ay ila 2 yıl arasındadır. Bu yüzden medikal sektörünün vazgeçilmez malzemelerinden birisi olmuştur. Tüm bunların yanı sıra farklı bileşenler sayesinde ahşap, alçı gibi görüntüler PLA ile elde edilebilmektedir.
PLA, ABS’den daha düşük mukavemet gücüne sahip olduğu için yük taşıması gereken modellemelerde kullanımı tercih edilmemektedir. Malzeme eritme sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktığı anda bozulmalar meydana gelebileceğinden daha düşük sıcaklıkla eritilebilen ürünler ortaya çıkacağında tercih edilmektedir. En önemli özelliklerinden birisi de geniş renk skalasında ürünler elde edebilmenizdir.
ABS ise Akrilonitril Butadin Stiren demektir. Hafif ama sert bir malzemedir. ABS kullanarak yazdırılan ürünler 80 dereceye kadar kullanılabilmektedir.
Mukavemet ve direnciyle ön plana çıkar. Dişli makaralar, sanayi ürünleri, dayanıklılık gereken diğer ürünlerde tercih edilirler.
3D Yazıcı ile Neler Yapılıp Satılabilir?
3D yazıcılarla üretim yapacaksanız yaratıcılığınızın ucu bucağınca ürün imal edebilirsiniz. Çünkü zihninizde tasarladığınız en karmaşık eserleri bile modelleme haline getirebilmektedirler.
- Müzik aletleri
- Dünyadaki ünlü mimarilerin yapıları
- Takı ve aksesuarlar
- Dekoratif objeler
- Hayvanlarınız için ev, mama kabı gibi malzemeler
- Duvar rafları
- Avizeler
Bu yazımızda sizlere üç boyutlu yazıcılar ve kullandıkları malzemelerden bahsettik. Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/lazer-sintirleme-hakkinda-her-sey/ linkinden ulaşabilirsiniz.