3D Yazıcılar ile Otomotiv Sektöründe Parça Üretimi
3D yazıcı teknolojisinin gelişimi 1980’li yılların başına denk gelir. Günümüzde aktif olarak kullanılan ve günden güne yaygınlaşan 3 boyutlu yazıcılar, artık pek çok alanın aradığı bir cihazdır. Başta tıp alanında olmak üzere otomotiv, sanayi, eğitim, sanat, beyaz eşya, ev aletleri gibi oldukça kapsamlı bir yelpazenin üretim sürecine doğrudan katkı sağlarlar.
3D yazıcılar teknolojik bir seçenek olmaları, üretim süreçlerini hızlandırmaları, kompleks geometrilerin tasarlanmasına imkân sağlamaları ve düşük maliyetli olmaları sebebiyle tercih edilir. 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi sayesinde kişiselleştirmeye olan talep karşılanır.
Üretimi sonlanan araçların yedek parçalarının üretimi kolaylaşır. Müşteri memnuniyetini artırırken üreticiyi de ekstra maliyetlerden kurtaran 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi oldukça avantajlıdır. Siz de 3 boyutlu yazıcıların üretim süreçlerinizdeki olumlu etkisini deneyimlemek isterseniz sitemiz üzerinden 3 boyutlu yazıcı modellerini değerlendirebilir ve beklentilerinize en uygun ürünü kolayca temin edebilirsiniz.
Geleneksel Prototipleme Sürecinin Dezavantajları
3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi yapılmadan önce geleneksel yöntemlerle CNC teknolojilerinden faydalanarak manuel ölçümler yapılır ve kalıp üretimine geçilirdi. Devamında kalıp işlenir ve son testlerin tamamlanması için karbon fiber kalıba dökülerek döküm işlemi hazırlanırdı. Bu üretim aşamalarının tamamı el yapımına dayanırdı. Her bir kalıbın tamamlanması yoğun ve zahmetli bir koordinasyon işlemi gerektirirdi. Bu duruma ek olarak kalıplar araç üzerinde denenmeden önce tasarım hatasının olup olmadığını tespit etmek de oldukça zordu.
Tasarım hatası, yapısal bir kusur ya da teknik bir problemle karşılaşıldığında kalıpların yeniden tasarlanması ve ardından çoğaltma işlemine geçilmesi durumu ise üretim sürecini ciddi anlamda geciktirerek üretim maliyetlerinin katlanmasına sebep oluyordu.
Geleneksel üretim yöntemi çok fazla zamana, ciddi bir mesleki bilgi birikimine ve enerji sahibi güçlü teknisyenlere ihtiyaç duyuyordu. Bu durum, işi bilen kişi ya da insan gücü eksikliğinde üretim sürecinin önemli ölçüde aksamasına sebep oluyordu. Eğitim ve uygulama süreci zahmetli olduğundan şirketler genç yeteneklerle çalışmayı tercih etmiyordu.
Geleneksel protipleme süreci, şirketin hem zamanına hem insan gücüne hem de sermayesine mal oluyordu. Bu da yeni girişimlerin sekteye uğramasına sebep oluyordu. Ayrıca alana girmek isteyen kişilere de yer açmayan bu sistem yüzünden üretim daima yavaş bir döngüde ilerliyordu. Tüm bunların aksine 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi yapmak, pek çok avantajı da beraberinde getirdi.
Üretimde 3D Printer Kullanmanın Avantajları
3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretiminin avantajlarını aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:
Seri Üretime Geçmeden Prototipleme İmkânı
3 boyutlu yazıcılar hem otomotiv hem de otomotiv yedek parça sektöründe daha düşük maliyete sebebiyet verdikleri ve daha esnek üretim sağlayabildikleri için tercih edilir. Otomotiv alanında oldukça fazla ve farklı materyaller ile disiplinlerarası bir çalışma gerçekleştirilir.
Ticari olmayan bir araç, ortalama 30.000 parça bir araya getirilerek oluşturulur. Bu sebeple farklı üretim metodları ve çeşitli malzemeler kullanarak çalışabilmek, süreci kolaylaştıran bir parametre sayılır. Örneğin, araç seri üretime geçmeden önce tasarım aşamasındayken prototiplenmesi ve gerçeğe en uygun şekilde üretim yapılması gerekir.
Burada devreye Fused Deposition Modelling teknolojisine sahip 3 boyutlu yazıcılar girer. Tampon, ızgara, çamurluk gibi plastik dış aksamlara ve kompleks geometrilere sahip parçalar, ABS materyal ile üretilir. 3 boyutlu yazıcılardan çıkan materyallerin dış yüzeyine rahatlıkla ardıl işlem yapılabilir. 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi sayesinde katmanlı yüzeyler kusursuzlaştırılarak pürüzsüz bir yapı elde edilebilir.
Kompleks Geometriye Sahip Parçaların Üretilmesi
3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi sayesinde önemli bir ihtiyaç olarak yüksek mukavemette parça üretimi gerçekleştirilir. Araçların teknik yapısı itibariyle bazı aksamlar kompleks yapıya sahiptir. Bu parçaların tasarlanmasında geleneksel yöntemler tercih edilmez. Çünkü iç kanallara sahip, ters açılı ya da incelikli geometriye sahip parçaların üretiminde geleneksel yöntemlerin kullanılması zor ve maliyetlidir.
3D yazıcı ile oto yedek parça üretimi, maliyeti düşürürken üretim sürecini de kolaylaştırır. Pazarın genişlemesiyle birlikte artan rekabet, otomotiv sektöründeki bütün markaların üretim yöntemlerinin değişmesine sebebiyet verir. Maliyet düşürmek için tasarımlarını revize etmek durumunda kalan markaların artan taleplerini karşılamak için başvurduğu cihaz 3 boyutlu yazıcılardır.
MJF teknolojisi kullanılarak tasarlanan parçalar düşük çekme oranı (%0.3), sıcaklığa direnç (90-95°C) ve yüksek gerilme dayanımı (48 MPa) ile tercih sebebidir. Siz de 3 boyutlu yazıcı edinerek üretim maliyetlerinizi azaltabilir ve sektörün önde gelen markalarından biri olabilirsiniz.
Geniş Malzeme Yelpazesinin Sunulması
3D yazıcı ile oto yedek parça üretimi, daha farklı materyal ihtiyaçları için olanak sağlar. Örneğin, ULTEM 1010 (215C) ve ULTEM 9085 (190C) yüksek ısıya dayanıklıdır ve motor aksamları gibi yüksek ısı gerektiren alanlarda kullanılabilir. Bir diğer önemli ihtiyaç ise şeffaf materyal ile üretim sağlanmasıdır. Far ve ayna gibi şeffaf oto parçalarının üretiminde SLA teknolojisi tercih edilir. SLA teknolojisinden çıkan parçalara ardıl işlem yapılabilir ve çeşitli transparanlıkta yüzeyler elde edilebilir.
Fikstür Üretimi
Üretilen araçların montajı esnasında tercih edilen fikstür parçalar da 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi sayesinde oluşturulur. Bu parçalarla üretim süreci daha pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Özellikle son yıllarda popülerliği artan kişiselleştirilebilir üretimler ve hızla değişen tasarımlar, 3D printer sayesinde üretim esnekliği kazanır. Sağladığı hız sayesinde tercih sebebidir.
Topoloji Optimizasyonuna Uyum Sağlayan Üretim
Geleneksel üretim yöntemlerinde gerçekleştirilemeyen geniş geometrilerde üretim, 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi sayesinde gerçekleştirilir. Geleneksel yöntemlerde gerçekleştirilen sınırlı geometri sebebiyle yedek parçalar daha ağır bir hâl alır ve tasarım özgürlüğü de bu noktada kısıtlanır.
3D yazıcıların üretim yöntemi sayesinde karmaşık yapılarda üretim gerçekleştirilebilir. 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimi sayesinde mukavemeti değişmeden hafifleştirilen yapıların üretimi sağlanır. Böylece araçların parça ağırlığı azalır. Bu duruma ek olarak maliyetler de ciddi oranda düşer.
Üretimi Durdurulmuş ve Kişiselleştirilmiş Yedek Parçalar
Kişiselleştirmeye olan talebin artması ve seri üretimin azalmasıyla birlikte pek çok sektör gibi otomotiv sektörü de rotasını kişiselleştirme yönüne çevirdi. Gelişen materyal teknolojisi ve 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimiyle birlikte oluşturulan ürünler araçlarda yerlerini almaya başladı.
Titanyum ve alüminyum alaşımlı 3D metal yazıcılar kullanılarak üretilen yedek parçalar, yüksek derecede yüzey kalitesine sahiptir. Geleneksel üretim yöntemlerinden daha mukavemetli üretilir. Böylece aracın farklı aksamlarında da kullanılabilir.
Güncel olarak pek çok otomotiv markası, üretim hattından kaldırdığı araçların yedek parçalarını temin etmekte güçlük yaşamakta. Bu yedek parçaların üretilmesi ve maliyeti firmalar için sorun teşkil etmekte. Tane bakımından az, sayı bakımından fazla parçaya ihtiyaç duyulduğundan üretim ve depolama süreci üretici için külfet oluşturabilir. Bu sorunun çözümü için 3D yazıcılar ile otomotiv sektöründe parça üretimine başvurulur. Gereksinim duyulan yedek parça kadar üretim yapılarak depolama maliyeti oluşturmaksızın ihtiyaç karşılanır.
Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/3d-yazicilar-ve-robotik-sektoru/linkinden ulaşabilirsiniz.