fbpx

Blog - Endüstriyel 3D Baskıda Bilinmesi Gerekenler

Endüstriyel 3D Baskıda Bilinmesi Gerekenler

3D yazıcı gibi baskın bir yeniliğin ortaya çıkması ile birlikte iş gücüne sunulan destek çoğaldı. Üretimi hızlandıran ve maliyeti düşüren 3 boyutlu yazıcıların aktif bir şekilde kullanılması için çalışanların yeni beceriler edinmesi gerekebilir. Becerileri edinmek ve kullanabilmek için endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenler öğrenilmelidir.

Yeni uygulamaların geliştirilmesi için endüstriyel 3D baskı, şirketlere potansiyel sunmaktadır. Gereksinim duyulan bilgi, üretim bileşeninin seçilmesinden temel teknoloji anlayışına, üretimin ölçeklendirilmesi ile doğrulanmasına, mühendislik ve tasarıma kadar her detayı kapsar. Endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenleri öğrendikten sonra endüstriyel alandaki önemi kavranabilir.

Siz de üretim hacminiz ve beklentilerinizi göz önünde bulundurarak sitemiz üzerinden 3D yazıcı modelleri temin edebilirsiniz.

Endüstriyel Alanda 3D Yazıcıların Önemi

Yaygın olarak kullanılan bilgisayar destekli prototip süreçler iş verimliliğini artırır. 3 boyutlu baskı, ileri bir üretim teknolojisidir ve her geçen gün artarak farklı sektörlerde yayılım gösterir. İlk çıktığı zamana oranla hem ekonomik açıdan hem de erişim açısından kolayca ulaşılabilen 3 boyutlu yazıcılar sayesinde farklı materyal ve teknolojiler kullanılarak prototipleme kolaylaşır.

Ürünün kavramsal tasarım aşamasından görselleştirme ve basım aşamasına kadar pek çok noktasında etkin rol oynayan 3D yazıcı sayesinde şirketlerde çalışanlara düşen iş yükü de azalır.

Geleneksel yöntemlerde görselleştirme sürecinde kalıp yatırımı yapılır fakat 3 boyutlu yazıcılar ile birlikte kalıp yatırımı yapılmadan önce ürün prototipi ile tasarımının doğrulanıyor olması, üreticiler açısından oldukça ekonomik ve ergonomiktir. Böylece 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak prototipi yapılmış bir projenin, tasarımcılara ortaya konacak ürün konusunda fikir vermesi ve kalıbı yapılacak ürünün nihai hâlinin müşterilerin gözünde canlanması kolaylaşır.

Ayrıca üretim sürecini hızlandırması ile zaman tasarrufu sağlayan 3D yazıcılar, geleneksel yöntemlere oranla daha az maliyetlidir. Üstelik doğa dostu üretimin de kapılarını aralayan bu sistem sayesinde israfın önüne geçilebilir. Endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenler öğrenilerek daha efektif sonuçlar elde edilebilir.

Endüstriyel 3 Boyutlu Baskıda Bilinmesi Gerekenler

Açık kaynaklı ya da lisanslı CAD programları kullanılarak tasarlanan bir modeli, 3 boyutlu yazıcı ile üretmek için dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. 3D yazıcılar, talep edilen hemen hemen her tasarımı gerçeğe en uygun hâliyle üretmek amacıyla geliştirilir. Tasarımdaki gerçeklik oranı, kullanılan materyale, yapılan tasarıma ve üretim için girilen detaylara bağlı olarak değişir.

3D Printer Basım Alanı

Endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenlerin başında basım alanı gelir. Tasarım yaparken genişlik (X), yükseklik (Z) ve derinlik (Y) boyutlarını milimetre cinsinden kontrol etmelisiniz. Yazıcının baskı alanı boyutlarını göz önünde bulundurarak tek seferde üretim yapıp yapamayacağınızı değerlendirmelisiniz. Modeli tek parçada üretmeyi tercih ediyorsanız ölçeklendirme yapabilirsiniz.

Bu istek doğrultusunda yapabileceğiniz bir diğer şey ise modeli minimum sayıda parçalara ayırmaktır. Sonrasında güçlü yapıştırıcılar kullanarak bu parçaları birleştirmeniz mümkündür. Sitemiz üzerinden üretmek istediğiniz modellere uygun 3D plastik yazıcı ve 3D metal yazıcı ürünlerini bulabilirsiniz.

Ölçü Birimi

Endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenlerden bir diğeri de ölçü birimidir. 3D modelinin istenen sonuca en benzer şekilde gelmesi için modeli tasarlarken ya da tasarım sonrasında ölçülerin milimetre cinsine çevrilmesi gerekir. Model santimetre ya da inch cinsinden tasarlandıysa yazdırmadan önce ölçeklendirme yapmalısınız.

Kullanım Amacı

Endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenler, modelin kullanım amacına göre şekillenir. Örneğin, endüstriyel anlamda kullanılacak bir model ile dekoratif amaçla kullanılacak bir tasarımın benzer olması beklenemez. Dekoratif amaçla tercih edilecek tasarımların mukavemetli bir yapıya sahip olması beklenmez, ancak mühendislik alanında tercih edilen bir prototipin beklenen dayanıklılık ve hassasiyet düzeyinde olması gerekir.

Destek Yapıları

Modelde kritik bir inceliğe sahip kısım ya da açı mevcutsa o kısmı desteklemeniz gerekir. Modelin üretim amacı prototip olsa da diğer parçalar ile denenirken sürtünme ya da kırılma meydana gelebilir. Bunlara ek olarak, modelde 45 dereceden büyük yan açılı kısımlar mevcutsa destek yapıları kullanmanız gerekir.

Üretim Parametreleri 

Fused Deposition Modeling, yani katmanlı üretim teknolojisi ile çalışan endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenleri göz önünde bulundurarak efektif bir üretim yapabilirsiniz. Maksimum fayda elde etmeniz için bazı parametreleri belirlemelisiniz.

Kullanım alanları değerlendirildiğinde üretim parametreleri önemli bir rol üstlenir. Örneğin, mühendislik alanında prototip amaçlı kullanılan bir modele yükler binebilir. Bundan dolayı mukavemetli olması beklenir. Öte yandan mimarlık sektöründe önemli olan, daha çok estetik görünümdür. Bu sebeple modellerin üretimi sırasında parametreler, modelin kullanılacağı yere göre belirlenmelidir.

Üretim Oryantasyonu

Modelin üretim oryantasyonu, üzerine binmesi muhtemel yük miktarına göre ayarlanır. Örneğin, bir modele yük yukarıdan biniyorsa yük ile dik gelecek şekilde üretim oryantasyonu yapılması gerekir. Tasarımcı, yükleri de gözeterek modeli birkaç parçada üretebilir ve yapıştırabilir. Böylece daha dayanıklı bir yapı elde edebilir.

Katman Kalınlığı

Modelin yüzey kalitesini belirleyen ana detay katman kalınlığıdır. Yazıcının üzerinde bulunan nozzle’ın çapına bağlı olarak katman kalınlığı belirlemeniz gerekir. Örneğin, 0.5mm çapa sahip olan nozzle kullandığınız zaman, hız-kalite için en ideal katman kalınlığı 0.25 milimetre olur. Katman kalınlığı ayarı yapmak için nozzle ucunu değiştirebilirsiniz. Modelden beklentiniz pürüzsüz ve hassas bir yüzey elde etmekse normal bir çıktıya oranla daha fazla vakit kaybedebilirsiniz.

Doluluk Oranı

Modelin dayanıklılığını doluluk oranı belirler. Modelin dolu basılması, mukavemetli olmasını sağlar. Ayrıca kullanılan filament türü de dayanıklılığı etkiler. 3D baskıda %30 ila %40 oranı ile %100 doluluk arasında hücre boşlukları çok değişmediğinden kritik bir farklılık bulunmaz. Bu sebeple daha az materyal kullanarak dayanıklılığı yüksek modeller elde etmek için %30 doluluk oranı idealdir.

Kabuk Kalınlığı ve Sayısı

Endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenlerden biri de kabuk kalınlığı ve sayısının basım öncesinde belirlenmesidir. Kabuk kalınlığını, 3D yazıcının nozzle çapının katları şeklinde seçmelisiniz. Örneğin, yazıcının 0.5 milimetre çapa sahip bir nozzle’ı mevcutsa kabuk kalınlığı 0.5, 1 ya da 1.5 milimetre gibi 0.5’in katları hâlinde olmalıdır. Kabuk sayısı, kabuk kalınlığının katsayısıdır.

Modeli belirlenen bir doluluk oranı ile ürettiğinizde ya da tamamen boş üretildiğinde kabuk kalınlığı ve sayısı, kullanım alanına göre değişebilir. Kabuk sayısının artması, modelin dayanıklı olmasını sağlar, ancak yüzeyde bozulmalar meydana gelebilir. Bu sebeple kabuk sayısında beş ve üzerine çıkılmaması tavsiye edilir. Ayrıca kabuk sayısı yerine doluluk oranının artırılması alınan sonucu iyileştirir.

Basım Sıcaklığı

Modelin üretiminde tercih edilen filamente göre basım sıcaklığı değişiklik gösterir.

Geçme Toleransı

3D yazıcı ile birden fazla modeli bir araya getirmek isteyebilirsiniz. Plastiklerin dökümü esnasında ısınma ve soğuma gerçekleştiğinden dolayı genleşme yaşanır. Birbirine sıkıca geçmesini istediğiniz iki modelin geçme toleransını 0.25 milimetre olarak güncellemelisiniz.

Endüstriyel 3D baskıda bilinmesi gerekenleri öğrendikten sonra üretim sürecinizin hızlanması muhtemeldir. Üretim sürecinizin hızlanması ile birlikte daha kapsamlı üretim sağlayabileceğiniz yazıcılara ihtiyaç duyabilirsiniz. Sitemiz üzerinden ihtiyaç ve beklentilerinize uygun 3D printer modelini temin edebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.3ddt.com.tr/blog-post/3d-yazicilar-ile-otomotiv-sektorunde-parca-uretimi/ linkinden ulaşabilirsiniz.